Suça Sürüklenen Çocuğun Yakalanması

Fiili işlediği zaman on iki yaşını doldurmamış olanlar suç nedeni ile yakalanamaz (Yakalama Y. 19/1/a). On iki yaşını doldurmuş, ancak on sekiz yaşını doldurmamış olanlar suç sebebi ile yakalanabilir. Soruşturma Cumhuriyet savıcısı tarafından yapılır (Yakalama Y. 19/1/b).

Yakalanan kişi 18 yaşın altında gözüküyorsa çocuk muamelesi görür. Küçük, aklen malul veya özürlü olan kişilere uygun yetişkin yardımcı olmalıdır. Çocuk ve gençler için ana-baba veya bakıcısı, bir sosyal hizmet görevlisi ve bunlara ulaşılamamışsa, jandarma veya polis olmayan bir başka yetişkin yardımcı olmalıdır.

Jandarma veya polis yakaladığı kişinin sorulan sorulara vereceği cevapların önemini kavrayabilecek yetenekte olmadığını görürse, ona akıl hastaları, özürlüler veya çocuklara yapılan muameleyi yapmalıdır (Yakalama Y. m. 19).

Yakalanan kişi bir çocuksa nezaret memuru bu kişiden sorumlu olan kişinin kimliğini araştırarak, küçüğün “uygun yetişkinini” yakalama sebebinden ve küçüğün bulunduğu yerden haberdar eder ve gelip küçüğü görmesini ister. Çocukların hiç kimse ile görüştürülmeden gözaltında tutulmaları yasaktır.

Yakalanan kişinin akıl hastası olduğu şüphesi varsa mülakattan geçirmesi için sosyal hizmet uzmanı ve kayıtlı bir hekim karakola çağırılmalıdır.

Yakalanan kişi bir yabancı, çocuk, küçük veya akıl hastası ise haklarının bildirilmesi ve bunun tutanağa geçirilerek belgelenmesi uygun yetişkinin yanında yapılmalıdır. Uygun yetişkin henüz gelmemişse, o geldikten sonra hakların bildirilmesi ve belgelenmesi işlemi tekrarlanmalıdır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir