Marka Hakkının Sahibi Kimdir? Marka Hakkının Birden Çok Sahibi Olabilir Mi?

Marka hukukunda, markanın tek sahibi olması gerekir. “Tek sahip ilkesi” veya “marka sahibinin tekliği”, birden fazla kişinin bir markayı tescil etmesine izin vermez.

Ret nedenlerine ilişkin SMK maddeleri 5/1/ç ve 6/1, bu ilkeye dayanmaktadır.

Bazı durumlarda, SMK m. 5/1/ç ve m. 6/1 hükümleri ve tek sahip ilkesi uygulanmamakta ve mükerrer markalar birlikte var olmaktadır. Mükerrer markalar, farklı kişiler adına tescil edilen ve uzun süredir varlığını sürdüren markaları ifade eder.

SMK m. 5/3’te düzenlenen muvafakat kavramı, marka sahibinin tekliği istisnalarından ilkidir. SMK m. 25/6 hükmünde düzenlenen sessiz kalma yoluyla hak kaybı, başka bir istisnadır. Marka sahibi, sonraki tarihli bir markanın kullanıldığını bildiği veya bilmesi gerektiği halde bu duruma birbirini izleyen beş yıl boyunca sessiz kalmışsa, sonraki tarihli marka tescili kötüniyetli olmadıkça markasını hükümsüzlük gerekçesi olarak ileri süremez.”

Söz konusu istisnalar dışında, mükerrer markalar aynı veya benzer bir markanın başka bir adına tescilli olmasına izin verir.

Mükerrer marka sahibi, markasının seri markasını oluşturma hakkına sahiptir. Yargıtay’ın bu konudaki kararına göre, mükerrer markaların seri marka olarak tescili engellenmemelidir, çünkü bir işletme ile özdeşleşmiş markanın kendi temel özelliklerini koruyarak seri markalar yoluyla kendini yenilemesi gerekebilir. Bu nedenle, bir marka sahibi, mükerrer marka sahibinin markasıyla aynı ya da benzer olsa bile, kendi markasının seri markalarını tescil ettirmek hakkına sahiptir.

Marka sahibi, marka tescilinden doğan hakların tek sahibidir (SMK m. 7/2). Bu nedenle, marka hakkı mutlak bir haktır. Marka hakkı, sahiplerine yasaklama gibi inhisari haklar ve yetkiler verir. Bu haklar, kişisel faydalar ve malvarlığı içerir.

Marka sahipleri, başkalarının markalarını kullanmasına izin vererek para kazanırlar. Marka sahibinin kişisel çıkarları, markanın ün ve itibarı ile ilgilidir. Marka hakkını koruma yetkisi de vardır.

Marka sahibine “marka sahibi” denir. Marka hakkı ilk olarak tescille elde edilir ve daha sonra mirasın geçmesi ya da hukuki bir işlemle devren alınabilir.

Marka sahibi, izni alınmadan markasının kullanılmasını yasaklama hakkına sahiptir (SMK m. 7/2).

İstisnalar dışında, bir marka genellikle birden fazla kişi tarafından tescil ettirilemez.

İşterek veya müşterek bir marka sahibi olabilir. Bu tür mülkiyet genellikle miras yoluyla gelir. Söz konusu durumlarda, 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nun elbirliği mülkiyeti ve paylı mülkiyet hükümleri uygulanır (TMK m. 688 vd.).

Marka hakkına sahip birden fazla kişinin sahip olduğu durumlarda, birinin kendisine düşen payı tamamen veya kısmen üçüncü bir kişiye satması durumunda, diğer sahiplerin önalım hakkı vardır (SMK m. 148/3).

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir