Uluslararası Tesciller
05.08.1997 tarihli ve 97/9731 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile katılmanız kararlaştırılan Markaların Uluslararası Tescili Konusundaki Madrid Sözleşmesi ile İlgili Protokol hükümleri çerçevesinde yapılan uluslararası bir başvuru, Kuruma doğrudan yapılan bir başvuruyla aynı sonuçları doğurur. Aynı sonuçlar, Dünya Fikri Mülkiyet Teşkilatı tarafından yapılan bir başvuru için de geçerlidir. Dünya Fikri Mülkiyet Teşkilatı tarafından Kuruma gönderilen uluslararası marka tescil başvurularının ve 12 Mart 1999 tarihli ve 23637 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan Markaların Uluslararası Tesciline İlişkin Madrid Anlaşması ve Bu Anlaşmaya İlişkin Protokolün Uygulanmasına Dair Yönetmeliğin hükümleri, uluslararası tescillere ilişkin her türlü talebin değerlendirilmesinde kullanılır.
Madrid Protokolü kapsamında yapılan bir marka başvurusu, uluslararası başvuru tarihinin ilk saat ve dakikasında yapılmış sayılır. Bununla birlikte, aynı tarihte birden fazla uluslararası başvuru yapılmışsa, uluslararası tescil numarası küçük olan başvuru daha önce yapılmış sayılır (SMK m. 14/1).
Menşe Ofis Başvuruları
Kurumda tescilli veya başvuru halinde bulunan bir markaya dayanarak Madrid Protokolü hükümleri çerçevesinde bir uluslararası tescil başvurusu veya uluslararası tescillerle ilgili herhangi bir talep Dünya Fikri Mülkiyet Teşkikatına iletilmesi durumunda, kurum Protokol ve Yönetmeliğin 32. maddesinde belirtilen hükümleri çerçevesinde gerekli işlemleri yapar. Söz konusu taleplerin değerlendirilebilmesi için aşağıdaki belgelerin sağlanması gerekmektedir:
- Kuruma hitaben yazılmış ve talebin içeriğini belirten dilekçe
- İlgili talebe ilişkin olarak usulüne uygun ve İngilizce doldurulmuş standart form
- Madrid Protokolü çerçevesindeki işlem ücretinin ödendiğini gösterir belge
- Talep vekil aracılığıyla yapılmışsa, talep edilen işleme ilişkin yetkinin varlığının açıkça belirtildiği vekaletname veya söz konusu yetkinin varlığının açıkça belirtilmiş olduğu ve vekilin talep sahibi kişiden önceden alıp Kuruma vermiş olduğu vekaletnameye atıf.
Menşe ofis başvuruları incelenirken, yukarıda belirtilen belgelerin eksikliğinin veya usulsüz kullanımının tespit edilmesi durumunda, Kurum başvuru sahibine veya varsa vekile bildirimde bulunur ve iki ay içinde eksikliklerin giderilmesini talep eder. Belirtilen süre içinde sorun giderilmezse, talep usulden reddedilir ve ücret iade edilmez ve irat kaydedilir.