İki veya Çok Taraflı Hukuki İşlemler

İstenilen hukuksal sonucun doğabilmesi için, bir tek iradenin varlığının yeterli olmadığı, bu iradeye başka bir iradenin de katılmasının zorunlu olduğu hukuki işlemlerdir. Aksi takdirde, sözleşme kurulamayacaktır.

a. Sözleşme

İki taraf arasındaki hukuki işlemdi.r

Tek taraflı hukuki işlemler ve tek tarafa borç yükleyen sözleşmelerlidir.

Tek tarafa borç yükleyen sözleşmeler: Bu tür sözleşmeler iki tarafın iradesiyle yapılır ve bazen tek tarafı borç altına sokar.olabilir, örneğin bağıssözleşmesi (Bağışlama tek taraflı bir işlem değildir; bağımsızBağışlama bir sözleşmedir ve iki tarafın açıkça veya örtülü olarakBurada, arak iradesi olmalıdır.ce bağışlayan borç altına girer, bu nedenle tek tekrafa bir borç yükleyen bir sözleşmedir.)

İki tarafa borç yükleyen sözleşmeler: Bu sözleşmede tarafların her ikisinin de borç alması gerekir.usudur. Eksik iki tarafa borç yükleyen sözleşmeler: Taraflardan birinin her zaman borç altına girmesine rağmen diğer taraf bazı durumlarda borç altına girer.Borçlar kanunun bazı hükümleri, sadece ve sadece iki tarafa borç yükler. Buna “yen sözleşmeler” denir.gelen sözleşmelere uymakanılır ve bu ayrım o açıdan önemlidir.

Ücretli bir vekalet sözleşmesi, her iki tarafa da borç yükleyen bir sözleşmedir.Ancak vekalet ücretlidir. değildir. Bu sözleşmenin ücretsiz olması durumunda, taraflardan birinin borcu olmamasına rağmen, diğer tarafın edimiirmesi gerekir. Bununla birlikte, borçlu taraf ayrıca bir masraf yaptıysa, borçlu olmayan taraf bu masraflarıni ödemekle yükümlüdür.

Tam iki tarafa borç yükleyen sözleşmeler, karşılıklı borç doğuran sözleşmeler olarak da bilinir. Bu tür sözleşmelerde her iki taraf da borç altına girer ve tarafların edimleri değiş-tokudur.Bir tarafın yaptığı şey, diğerinin yaptığı şeyin karşılığıdır.nın bir parçasıdır. Satım sözleşmesi, borçlanmanın nedeni olarak karşı tarafın edimininin yerine getirilmesi, kira sözleşmesi ve eser sözleşmesi bunlardır.a örnek olarak gösterilebilir.imler arasında güçlü bir bağ vardır ve birinin edimi veya borcu doğmaz.sarsa, her iki tarafın da borcu sona ermez.işe girdiğinde, diğerinin borcu da sona eriyor.

b. Kararlar (Çok Taraflı)

Ortak bir işte ve kanunun öngördüğü durumlarda birden fazla şahsın vardığı bir çözümdür. Örneğin şirketlerin kararları, yönetim kurulu kararları, kat malikleri kanununa göre alınan kararlar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir