Bir veya birden fazla şahsın, belirli bir hukuki sonuca yönelik irade açıklamasıdır. Hukuki işlemin ana unsurunu irade açıklaması kavramı oluşturur . İrade açıklaması, irade ve o iradenin açıklanmasından oluşur.
A. İRADE
İrade, belirli bir hukuki sonucun yerine getirilmesini istemek anlamına gelir.üç tür irade vardır: fiil iradesi, işlem iradesi ve beyindir.an itibarı.
Fiil iradesi, belirli bir şekilde davranmaya karar verme yeteneğidir.Güven teorisine göre, bir kişinin kendisine yönelik davranış açısından güveni korumaSonuç olarak, korunması gereken bir güvenden söz edebilmek için, en azından iradi bir eylemin bulunmaBu nedenle, örneğin hipnoz altında bulunan bireylerde fiil iarasındadır. Ağır fiziksel tehdit altında bulunanlar için de fiiİradesizdir.
İşlem iradesi, belirli bir hukuki sonuca ulaşma seçeneğidir.ir. Beyan iradesi: İşlem iradesini üçüncü taraflara bildirmeadıdır.
A ve B bir anlaşma yapmak istiyorGörüşmelerin ardından taraflar bir yazılı satım sözleşmesi imzalamaya karar verir.(Sözleşme, iki tarafın iradelerinin bir sonucudur ve sadece bir yazılı belge değildir.)aracılığıyla kurulur.) Sözleşme her iki tarafraf da imzalıyor. Bu aşamada imzalama iradesi fiil iradesine benzer.arak gösterilebilir. Satım sözleşmesini imzalamaya kararlıysa,sözleşme iradesine bir örnektir. A ve B sözleşmeyi Ankara’da imzaladıklarını varsayarak Eskişehir’deki C’ye göndermeleri durumunda,n iradesinin bir örneğidir.
1. İrade Unsurlarının Hukuki İşlemin Geçerliliğine Etkisi
İrade unsurlarından biri yoksa hukuki işlem nasıl etkilenecekti?Er?
Fiil iradesinin yokluğu: İrade açıklaması ve hukuki işlem yoktur.Ur. Bir kişinin zaten fiil iradesinin olmadığı durumlarda kendi iradesiyle hareket etmemesi gerekir.Dolayısıyla fiil iradesi olmayan irade açıklamaları bağlayıcı da olabilir.ğildir.
İşlem iradesi ya da beyan iradesinin yokluğu: Güven teorisinin uygulanması nedeniyle, bir hukuki işlem bağlayıcı niteliği, beyan ya da işlem iradesi olmadan gerçekleşebilir.ıyabilir. Başka bir deyişle, bir işlem ya da beyan iradesinin olmaması, o işlemi hukuken bağlamayıcı bir niteliğe sahiptir.e dönüştürmez. İşlem veya beyan iradesi olmamasına rağmen, bağlayıcı nitelik taşıyan bu tür açıklamalara normatif irade açıktır.normatif olarak adlandırılır. Bunun nedeni, bir kişinin kendi beyanıyla istememesine rağmen hukuk düzeninin bunormatif irade açıklamaları kabul edildikten sonra beyan ve işlem iradesinin olmaması nedeniyle hata varsa, normatif irade açıklamaları acİşlemlerinin iptali istenebilir.
B. İRADE BEYANI AYRIMLARI
1. İrade Açıklaması – İrade Faaliyeti
İrade açıklaması: Belirli bir hukuki sonucun gerçekleşmesine ilişkin istek ve iradenin herhangi bir şekilde dış dünyaya açıklanması, aksettirilmesidir.
İrada faaliyeti: İradenin açıklanmaması; ancak bizatihi icra edilmesi söz konusu olduğunda irade faaliyetinden söz edilebilir.
2. Doğrudan – Dolaylı İrade Açıklamaları
Bu ayrımda, tarafların doğrudan doğruya iletişim içinde olup olmamaları kriteri olarak kullanılır.Doğrudan irade açıklaması, taraflar doğrudan doğruya iletişim halindeyken yapılabilir.z konusudur. Aksi takdirde, yani tarafların bir kişi ya da vasıta aracılığıyla iletişim içinde olmaları durumunda dolaylı irade açıklamaları söz konusu olacaktır.söz konusudur.
Yüzde yüze iki kişi tarafından doğrudan irade açıklaması kabul edilmesiktedir. Telefon görüşmeleri bile doğrudan irade açıklamasını içerir.larına girer. Bununla birlikte, bir tarafın diğerine faks, mektup veya haberci göndermesi dolaylı olarak irade açığa çıkarır.ıklaması bulunmaktadır.
3. Açık – Örtülü (Zımni) İrade Açıklamaları
TBK MADDE 1—Tarafların iradelerinin karşılıklı ve birbirine uygun olarak açıklamaları, sözleşmenin kurulmasıdır.olmak.
İrade açıklaması açık veya örtülü olabilir.biliniyor.
Herhangi bir aracı olmaksızın irade açıkça ifade edilebilir.ir. “Bu ürünü şu fiyata satmak istiyorum.”olum.
Örtülü irade açıklaması, irade beyanının içeriği, bu beyanı açıklayan davranışın yapıldığı hal ve koşulların göz önünde bulundurulması ve değerlendirilmesi yoluyla anlaşılıyorsa kullanılır.sından bahsedilir. Örtülü bir irade açıklaması olarak irade fafiyat kanıtlanabilir.
Borçlar hukukunda susma genellikle bir irade açıklaması olarak kabul edilir.z. Bununla birlikte, belirli durumlarda örtülü irade açıklaması olarak değerlendirilebilir.olabilir. (Örnek olarak TBK-6)
Hal ve şartların değerlendirilmesi, örtülü irade açıklaması olarak değerlendirilebilecek ek bir durumdur:
Bir ürünün satın alınması ve hasarlı çıkması durumunda, ürünün paketlenip tekrar satıcıya gönderilmesi gerekir.durumu ve koşullar göz önüne alındığında, burada bir örtülü irade açıklamasının yapıldığığu görülebilir. Başka bir örnek, kira sözleşmesine sahip bir kiracının, sözleşmeyi feshettim demeden ev eşyalarını kamyona yükleyip başka bir yere taşımasıdır. Ev sahibiyle konuşurken fesihten hiç bahsetmemesi, örtülü bir irad oluşturabilir.e açıklaması kabul edilir.
4. Yazılı – Sözlü İrade Açıklamaları
İradenin açıklanması için kullanılan araçlar değiştiğinde dogİrade, sözlü olarak hazırlar arasında yapılabilir. BK-4/II hükmü, tarafların telefonla yaptıkları sözleşmelerin sözlü bir açıklamaya dayanan bir sözleşme olduğunu belirtmektedir.uğunu kabul ediyor.
Yanıt olarak, taraflar istedikleri gibi fikirlerini ifade edebildiler.Hukuk işlemlerinde, kararların yazılı olarak açıklanması gerekir.ğildir.
5. Varması Gerekli – Varması Gerekli Olmayan İrade Açıklamaları
Bir irade açıklamasının sonuç üretmesi için muhatabına varması gerekiyorsa, varması gereken bir irade açıklaması söz konusudur.Bir irade açıklamasının sonuç doğurması için, sadece açıklanması yeterli ve herhangi bir kişiye ulaşması gerekmezse varması gerekmez.sından bahsediyoruz ve aynı zamanda doğrudan ve dolaylı irade açıklamaları arasında bir ayrım yapıyoruz. paralellik kanıtlıyor.
Tek taraflı hukuki işlemlere dair yayınımıza ulaşmak için buraya tıklayın.
İki veya çok taraflı hukuki işlemlere dair yayınımıza ulaşmak için buraya tıklayın.