Hacze Kimler Takipsiz İştirak Edebilir?

Başka bir alacaklının talebi ile konulmuş olan hacze iştirak edebilecek olanlar ve bu kişilerin hangi alacaklarından dolayı imtiyazlı veya takipsiz olarak iştirak edebilecekleri, borçluya karşı bir takip yapıp takibini kesinleştirmeden önce belirlenmelidir. Bunların:

Borçlunun eşi, çocukları, vasi veya kayyımı olduğu kişiler (TMK m. 494), alacaklarının kanunda belirtilen ilişkilerden doğması gerekir.

Borçlunun eşinin alacağı, evlenmeden önce doğmalıdır (İİK m. 101). Borçlunun çocuğunun veya vasi veya kayyımın alacağının velayetten (TMK m. 466; İİK m. 206/c) doğması gerekir.

Sulh mahkemesi, vesayet altında bulunanlar ve kendilerine kayyım tayin edilmiş olanlar adına hacze iştirak edebilir (TMK m. 426/2, 426/3). Bu kişilerin hacze imtiyazlı olarak katılmaları için belirli bir süre vardır. Bu kişiler, evliliğin, velayetin veya vesayetin devamı sırasında veya son bulmasını takip eden bir yıl içinde hacze iştirak edebilirler. Bu süre, bu alacaklar hakkında açılan bir dava veya icra takibi süresince hesaba katılmaz. Bu alacaklardan dolayı borçlu, buradaki dava veya takipten kasıttır.

TMK m. 370’e göre borçlunun ergin çocukları, alacaklarından dolayı konulan hacze her zaman imtiyazlı olarak katılabilirler. Bu durumda, hacze imtiyazlı iştirak azami bir süre ile sınırlı değildir.

Ölünceye kadar bakmak isteyen kişi

Bakma borçlusu aleyhine ölünceye kadar konulan hacze imtiyazlı olarak iştirak edebilir (TBK m. 519/2).

Alacaklı, nafaka borçlusunun malına konulan hacze her zaman imtiyazlı olarak iştirak edebilir (İİK m. 101/3). Bu durumda da, takipsiz hacze iştirak hakkı, en fazla bir süre ile sınırlı değildir; elinde nafaka verilmesine ilişkin bir ilam bulunan kişi, borçlusu aleyhine konulan hacze her zaman imtiyazlı olarak iştirak edebilir. Nafaka alacaklısının imtiyazlı iştirak talebinde bulunabilmesi için yasal olarak kötü niyetli olması gerekir. Sonuç olarak, nafaka ilamı, borçludan alacaklı olan üçüncü kişilerin alacaklarını alabilmelerini önlemek amacıyla elde edilirse ve muvazaa yoluyla elde edilirse, nafaka alacaklısının takipsiz iştirak hakkına engel olabilir (bkz. HMK m. 376).

Hacizli malın paraya çevrilip bedelinin icra dairesi hesabına girmesi anına kadar (İİK m. 100/1), takipsiz iştirak de mümkündür (İİK m. 101/1).

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir