T.C.
D A N I Ş T A Y
ONUNCU DAİRE
Esas No : 2016/417
Karar No : 2021/1208
TEMYİZ EDEN (DAVALI) : …Bakanlığı / …
VEKİLİ : 1. Hukuk Müşaviri Yrd. …
KARŞI TARAF (DAVACI) : …
VEKİLİ : Av. …
İSTEMİN_KONUSU : … İdare Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
YARGILAMA SÜRECİ :
Dava konusu istem: (Mülga) 403 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu’nun 25. maddesi, (d) bendi uyarınca Bakanlar Kurulu’nun 17/09/2004 tarih ve 2004/7865 sayılı kararı ile Türk vatandaşlığı kaybettirilen davacı tarafından 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu’nun 43. maddesi uyarınca yeniden Türk vatandaşlığına alınma istemiyle yapılan başvurunun reddine ilişkin İçişleri Bakanlığı Nüfus Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün … tarih ve …sayılı işleminin iptali istenilmektedir.
İlk Derece Mahkemesi kararının özeti: … İdare Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararıyla; 5901 sayılı Kanun’un 43. maddesinde, (Mülga) 403 sayılı Kanun’un 25. maddesi, (d) bendi uyarınca Türk vatandaşlığını kaybedenlerin yeniden vatandaşlığa alınma taleplerini değerlendirme yetkisinin açıkça Bakanlar Kurulu’na verildiği, bu sebeple davacının talebinin İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü işlemi ile reddedilmesinde yetki yönünden hukuka uyarlık bulunmadığı gerekçesiyle işlem iptal edilmiştir.
TEMYİZ EDENİN İDDİALARI : Davalı idare tarafından, davacının yeniden Türk vatandaşlığına alınma istemli başvurusu üzerine yapılan tahkikat sonucunda, Türk vatandaşlığını kazanmasının milli güvenlik açısından uygun bulunmadığı belirtilerek dava konusu işlemde hukuka aykırılık olmadığı, bu sebeple Mahkeme kararının temyizen incelenerek bozulması gerektiği ileri sürülmektedir.
KARŞI_TARAFIN_SAVUNMASI : Davacı tarafından savunma verilmemiştir.
DANIŞTAY TETKİK HAKİMİ : …
DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin reddi ile İdare Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Onuncu Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:
İNCELEME VE GEREKÇE :
MADDİ OLAY :
(Mülga) 403 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu’nun 25. maddesi, (d) bendi uyarınca Bakanlar Kurulu’nun 17/09/2004 tarih ve 2004/7865 sayılı kararı ile davacının Türk vatandaşlığının kaybettirilmesine karar verilmiştir. Davacı tarafından 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu’nun 43. maddesi uyarınca yeniden Türk vatandaşlığına alınma istemiyle 28/04/2014 tarihinde başvuruda bulunması üzerine, İçişleri Bakanlığı Nüfus Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün … tarih ve …sayılı işlemi ile anılan başvuru reddedilmiş, bu işlemin iptali istemiyle bakılan dava açılmıştır.
İLGİLİ MEVZUAT: 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu’nun ikinci bölümünde Türk vatandaşlığının kazanılmasına ilişkin düzenlemelere yer verilmekte olup, Kanun’un “Türk vatandaşlığının kazanılması halleri” başlıklı 5. maddesinde, Türk vatandaşlığının doğumla veya sonradan kazanılacağı; 9. maddesinde, sonradan kazanılan Türk vatandaşlığının yetkili makam kararı veya evlat edinilme ya da seçme hakkının kullanılması ile gerçekleşeceği belirtilerek, yetkili makam kararı ile Türk vatandaşlığının kazanılmasına ilişkin usul ve esasların düzenlendiği; 19. maddesinde, yetkili makam kararı ile Türk vatandaşlığını kazanmak isteyen yabancılardan başvuru için gerekli şartları taşıyanların adına vatandaşlık dosyası düzenleneceği ve karar verilmek üzere Bakanlığa gönderileceği; Bakanlıkça yapılacak inceleme ve araştırma sonucunda durumu uygun bulunanların Bakanlık kararı ile Türk vatandaşlığını kazanabileceği, uygun görülmeyenlerin taleplerinin ise Bakanlıkça reddedileceğinin düzenlendiği; anılan Kanun’un işlem tarihinde yürürlükte olan haliyle 43. maddesinde ise, “Mülga 403 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanununun 25 inci maddesinin (a), (ç), (d) ve (e) bentleri uyarınca Türk vatandaşlığını kaybetmiş olan kişiler başvurmaları halinde, millî güvenlik bakımından engel teşkil edecek bir hali bulunmamak kaydıyla, Türkiye’de ikamet etme şartı aranmaksızın Bakanlar Kurulu kararı ile yeniden Türk vatandaşlığına alınabilirler.” hükmüne yer verildiği görülmektedir.
HUKUKİ DEĞERLENDİRME:
Uyuşmazlıkta; (Mülga) 403 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu’nun 25 maddesi, (d) bendi uyarınca Bakanlar Kurulu’nun 17/09/2004 tarih ve 2004/7865 sayılı kararı ile Türk vatandaşlığından çıkarılan davacı tarafından, 28/04/2014 tarihli dilekçe ile Türk vatandaşlığını yeniden kazanmak istemiyle başvuruda bulunulduğu, 5901 sayılı Kanun’un 43. maddesinde ise yeniden Türk Vatandaşlığına alınma yönünde yapılan başvurunun kabul edilmesine ilişkin olarak Bakanlar Kurulunca bir karar verilmesi gerektiği düzenlemesine yer verildiği görülmekle birlikte; davacının, Türk vatandaşlığına yeniden alınmasının milli güvenlik bakımından engel teşkil edecek bir hali bulunduğu hususunun İçişleri Bakanlığınca tespit edildiği dikkate alındığında; anılan Kanun’un 19. maddesi uyarınca Bakanlık tarafından başvurunun reddedilmesine yönelik olarak tesis edilen dava konusu işlemde yetki yönünden hukuka aykırılık bulunmadığı sonucuna varılmıştır.
Bu durumda, dava konusu işlemin iptali yolunda verilen İdare Mahkemesi kararında hukuka uygunluk görülmemiştir.
KARAR SONUCU :
Açıklanan nedenlerle; 1. Davalı idarenin temyiz isteminin kabulüne, 2. Dava konusu işlemin iptaline ilişkin temyize konu … İdare Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının BOZULMASINA, 3. Yeniden bir karar verilmek üzere dosyanın anılan Mahkemeye gönderilmesine, 4. 2577 sayılı Kanun’un (Geçici 8. maddesi uyarınca uygulanmasına devam edilen) 54. maddesi, 1. fıkrası uyarınca bu kararın tebliğ tarihini izleyen günden itibaren onbeş gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 17/03/2021 tarihinde oy çokluğuyla karar verildi.
(X)-KARŞI OY :
Temyize konu karar hukuka uygun olup, bozulmasını gerektiren bir neden bulunmadığından temyiz isteminin reddi ile anılan kararın onanması gerektiği oyuyla, bozulması yönündeki Daire kararına katılmıyorum.